Stevıa

Doğanın Tatlı Hediyesi

Stevia’nın tatlı hikayesi aslında çok eskilere dayanıyor. Anavatanı olan Brezilya, Arjantin, Paraguay’da yüzyıllardır yerliler tarafından kullanılıyor. Stevia, yapraklarındaki tatlı mucize keşfedildiğinden beri sadece Güney Amerika’da değil başta başta Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Fransa, İsviçre, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda, Kore, Meksika ve Arjantin olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, 100’den fazla çeşit yiyecek ve içeceğin tatlandırılmasında son derece yaygın olarak ve güvenle kullanılmaktadır. 

Stevia’nın tatlandırıcı etkisi, yapraklarındaki doğal özlerde (Rebaduosid A) gizli. Bu özler sayesinde Stevia yaprakları şekerden 300 kat daha tatlıdır. Stevia bitkisinin özünü oluşturan, kendiliğinden tatlı Reb A; kalori ve karbonhidrat içermez. Bu sayede sıcak ve soğuk tüm içeceklerde, tataraştırmadan elde edilen verilerle de kanıtlanmıştır.

Stevia Nerede Üretiliyor?

Stevia Güney Amerika’ya özgü bir bitki olup; kökeni Brezilya, Arjantin ve Paraguay’dır. Stevia bitkisinin yetişebilmesi için 500-1500 metre arası rakım, ortalama 25 derecelik hava sıcaklığı ve kumlu topraklar gerekmektedir. Günümüzde bu iklim şartları sağlayabilen Çin ve Güney Kore gibi birçok ülkede Stevia üretimi yapılmaktadır.

Stevia Nasıl Yetiştiriliyor?

Stevia bitkisinin ekimi ciddi bir el emeği ve özen gerektirmektedir. Ayrıca bitkinin yetişebilmesi için güneş ve yağmur en önemli unsurlardır. Stevia bitkisinden yılda 2 ya da 3 kez hasat alınabilir. Stevia bitkisi yerden 5 cm yüksekliğe ulaştığında gövdesinden kesilerek toplanır. Gövde ve yapraklar temizlenir. Reb A özü ayrıştırılmadan önce yapraklar, güneş veya sıcak hava kurutucuları yardımıyla kurutulur.

Reb A Nedir?

Reb A (Rebaudioside A); Stevia bitkisinin yapraklarında bulunan, doğal bir özdür. Bu tatlı öz kalori içermediğinden insan vücudu tarafından emilmez. Bu yüzden besin değerine sahip değildir.

Reb A Nasıl Üretiliyor?

Kurutma ve Mikrofiltreleme
Kurutulan Stevia yaprakları suyla işlenir. Bu işlem çayın demlenmesi işlemiyle hemen hemen aynı olup, yapraklardaki Reb A özünün ortaya çıkarılmasını sağlar.

Arıtma ve Kristalleşme
Demleme tamamlandığında, Reb A dışında kalan maddelerin arıtılması için su boşaltılır. Böylece geriye %95 oranında kristalleşmiş saf Reb A kalır.

 

00:00
00:00